Zo werkt de bijtelling

Zo verwerkt u het in uw aangifte inkomstenbelasting

Hebt u een auto van de zaak? En rijdt u daarmee per kalenderjaar meer dan 500 kilometer privé? Dan moet u in uw aangifte inkomstenbelasting een bedrag bij uw inkomen optellen. Dit is de zogenoemde ‘bijtelling’.

Bijtellingspercentages

Hoeveel u moet bijtellen, hangt af van de auto die u rijdt. De bijtelling is namelijk een percentage van de catalogusprijs van de auto. Over het algemeen geldt: hoe schoner de auto, hoe lager het percentage dat u moet bijtellen. Bekijk de bijtellingspercentages voor 2017.

Tip:
Weet u niet wat de catalogusprijs van uw auto is? U checkt het eenvoudig op de website van de RDW: voer uw kenteken in, en kijk op het tabblad ‘Fiscaal’.

Zo verwerkt u het in uw aangifte inkomstenbelasting

Bijtelling

  1. Ga naar het hoofdstuk 'Ondernemingen' en selecteer de naam van uw onderneming.
  2. Vul in dat u een auto van de onderneming privé gebruikt.
  3. Bereken het bedrag dat u moet bijtellen. Dat is de catalogusprijs van uw auto (inclusief btw) x het bijtellingspercentage. Let op: u moet dit bedrag op twee plekken invullen op uw aangifteformulier.
  4. Ga naar de pagina 'Winst- en verliesrekening'. Neem het bedrag van de bijtelling mee bij '(overige) Buitengewone baten'.
  5. Ga naar de pagina 'Privé-onttrekkingen en stortingen'. Vul het bedrag van de bijtelling hier in bij 'Onttrekking privégebruik auto van de onderneming'.

Zie ook