Reiskosten voor OV, taxi of fiets

Zo verwerkt u het in uw aangifte inkomstenbelasting

Niet alleen autokosten, maar ook andere zakelijke vervoerskosten kunt u aftrekken voor de inkomstenbelasting. Zelfs voor de fiets.

Openbaar vervoer en taxi

  • Alle zakelijke kosten voor openbaar vervoer, autohuur of taxi’s kunt u aftrekken voor de inkomstenbelasting. Dit is dus exclusief btw.
  • Bewaar wel de bewijsstukken. Op ovchipkaart.nl kunt u een overzicht printen dat voldoet aan alle regels.
  • De btw over openbaar vervoer en de taxi (6%) kunt u terugvragen in uw btw-aangifte. U moet het bedrag aan btw wel zelf berekenen. Dit wordt namelijk niet vermeld op het kaartje of de bon, of in uw reishistorie.

Let op!
Woon-werkverkeer geldt bij gebruik van het openbaar vervoer of taxi niet als zakelijke kosten. De btw over die kosten kunt u dus niet aftrekken in uw btw-aangifte.

Fiets, brommer of ander vervoer

  • Alle zakelijke kilometers die u maakt op de fiets, brommer of een ander vervoermiddel, kunt u aftrekken. Voor € 0,19 per kilometer.
  • Houd uw zakelijke kilometers nauwkeurig bij. Noteer per rit: datum, adres van vertrek en aankomst, aantal kilometers.
  • De btw over de kosten kunt u aftrekken in uw btw-aangifte, zolang het vervoermiddel op naam van uw bedrijf staat.

Zo verwerkt u het in uw aangifte inkomstenbelasting

​Overige reiskosten

  1. Bereken de totale reiskosten. Voor fiets of andere vervoermiddelen: totaal aantal zakelijke kilometers x € 0,19. Voor taxi en ov: de werkelijke kosten, inclusief btw. Het totaalbedrag neemt u mee in uw aangifte.
  2. Ga naar het hoofdstuk ‘Ondernemingen’, selecteer de naam van uw onderneming en ga naar de pagina ‘Winst-en-verliesrekening’. Neem het bedrag mee bij ‘Overige bedrijfskosten’.

Zie ook