Artikelen aangifte inkomstenbelasting

Serie korte artikelen helpt ondernemers verder met hun aangifte

Zo’n 1,2 miljoen ondernemers moeten ‘m voor 1 mei weer doen: de aangifte inkomstenbelasting. En laten we eerlijk zijn: als je zélf aangifte doet, kan dat best een ingewikkelde klus zijn. Daarom helpt de Belastingdienst deze ondernemers verder. Met slimme tools zoals de Aangiftechecklist ondernemers, en praktische informatie over veelvoorkomende fouten.

In een serie van 5 korte, luchtige artikelen attenderen we ondernemers op deze hulpmiddelen. We stellen deze artikelen graag aan u ter beschikking.

Zakelijk deel zelf invullen

Voor particulieren is de aangifte inkomstenbelasting de laatste jaren een stuk eenvoudiger geworden. Vrijwel alle gegevens zijn vooringevuld. Het is vooral een kwestie van goed controleren, aanvullen en wijzigen. Maar voor ondernemers ligt dat anders. Privégegevens over bijvoorbeeld hypotheek en privévermogen staan alvast klaar. Maar daarnaast moet de ondernemer zijn zakelijke gegevens – zoals winst, zakelijke uitgaven, aftrekposten, bezittingen en schulden – zélf invullen. De meeste ondernemers zijn gemotiveerd om dat goed te doen, maar vinden het wel ingewikkeld. De Belastingdienst wil ondernemers ondersteunen bij het juist en volledig invullen van hun aangifte.

Veel vragen over ondernemerschap, zakelijke kosten en cijfers

Het blijkt dat vooral deze 3 vragen bij veel ondernemers spelen:

 1. Ben ik een ondernemer met recht op aftrekposten?
  Voor ondernemers bestaan er speciale aftrekposten, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Maar: niet iedere zzp’er heeft daar zomaar recht op. Veel ondernemers zijn onzeker over hoe het voor hen zit.
 2. Welke kosten mag ik als ondernemer zakelijk aftrekken (en welke niet)?
  Ondernemers twijfelen vaak over de kosten voor bijvoorbeeld een zakelijke telefoon, auto, werkruimte aan huis, studie of zakenlunch. Zijn die kosten zakelijk aftrekbaar, of niet? En helemaal, of maar voor een deel? Ondernemers maken hiermee (vaak onbedoeld) veel fouten.
 3. Welke cijfers heb ik nodig voor mijn aangifte?
  De juiste cijfers voor de aangifte bij elkaar krijgen, is voor sommige ondernemers best een puzzel. Om welke cijfers gaat het precies? Hoe haal je ze als ondernemer uit je bedrijfsadministratie, en op welke plek moeten ze worden ingevuld?

Aangiftechecklist ondernemers

Rondom deze drie voor ondernemers belangrijke thema’s heeft de Belastingdienst daarom een handig hulpmiddel ontwikkeld: de Aangiftechecklist ondernemers. Met 6 checks die ondernemers helpen bij een soepele, goede en volledige aangifte. De checklist verwijst ondernemers ook naar andere tools, zoals de OndernemersCheck en een .

Campagne ‘Kijk goed!’

De Aangiftechecklist ondernemers is een onderdeel van de jaarlijkse aangiftecampagne van de Belastingdienst die momenteel loopt.

Dit jaar is het thema van de campagne: ‘Kijk goed!’. Met deze campagne wijst de Belastingdienst mensen erop dat ze er zélf verantwoordelijk voor zijn dat hun aangifte klopt en volledig is. En dat ze hun aangifte dus goed moeten controleren en waar nodig wijzigen of aanvullen.

Voor ondernemers loopt de mediacampagne van 1 maart tot 1 mei. De campagne gaat in op ondernemerschap, zakelijke kosten en welke cijfers nodig zijn voor de aangifte. Ondernemers worden opgeroepen naar de speciale Aangiftechecklist ondernemers te gaan.

Vijf artikelen voor ondernemers

De Belastingdienst heeft een serie van 5 korte, luchtige artikelen ontwikkeld rond de drie thema’s die voor ondernemers relevant zijn voor hun aangifte. Alle artikelen geven tips en attenderen ondernemers op de Aangiftechecklist ondernemers.

U kunt deze artikelen plaatsen op uw website of in uw blad. Daarbij mag u ook gebruikmaken van het beeld van de aangiftecampagne ‘Kijk goed!’.

De artikelen zijn:

 1. Misverstand: elke zzp’er heeft recht op aftrekposten
 2. Test: welke kosten zijn zakelijk aftrekbaar?
 3. Minder gepuzzel met uw aangifte
 4. Schoenendoos of boekhoudpakket - zo vindt u de juiste cijfers voor uw aangifte
 5. 100% ondernemer, 100% werknemer - een interview met deeltijdondernemer Karin